Little Pumpkin

Anita van de Beek
06-34187496

Suzanne van de Beek
06-41944744

Telefoon Vast
020-7719706

E-mail
info@little-pumpkin.nl

Website
www.little-pumpkin.nl

Adres
Robert Kochplantsoen 42
1097 GK  AMSTERDAM
Oost-Watergraafsmeer





Wennen en afscheid

Wennen

Het is voor de ouders/verzorgers en hun kind vaak een grote stap om het kind op het kinderdagverblijf te plaatsen en achter te laten. Er is immers nog geen sprake van een relatie tussen het kinderdagverblijf met haar leidsters, de kinderen die al op het dagverblijf zitten en de houders. Voor ouders/verzorgers en het kind zijn wij nog “vreemden”. Daar hebben wij alle begrip voor. Daarom werken wij met de zogeheten “wendagen”.

Deze zijn er om de ouders/verzorgers en het kind de gelegenheid te bieden om op een rustige en ongedwongen manier, een gedeelte van de dag aanwezig te zijn op de groep. Op deze manier kan er een indruk worden gekregen over ons en kunnen de ouders/verzorgers ervaren hoe hun kind zich in de groep zal mengen. Wij zijn ons er van bewust dat de wenperiode te kort is om al te spreken van het opbouwen van een relatie, maar er is hiermee wel alvast een begin gemaakt. Het ene kind is sneller vertrouwd dan het andere.

De eerste dag dat de ouders/verzorgers op het kinderdagverblijf komen zullen zij ontvangen worden door de leidsters. Bij voorkeur wordt er afgesproken in de ochtend voor het ontbijt 09.00 uur. Samen met hun kind kan er worden meegegeten en gedronken, waarna het kind en de ouders/verzorgers naar keuze mee kan doen met of kijken naar de aansluitende groepsactiviteit. Dit is afhankelijk van de leeftijd van hun kind. In de regel blijven de ouders/verzorgers dan samen met hun kind 11.00 uur waarna zij weer vertrekken.

De tweede en tevens laatste wen- dag is korter voor de ouders/verzorgers. De ouder/verzorger mag net als alle andere ouders/verzorgers voor 09.00 uur even een puzzeltje doen of bijvoorbeeld een boekje lezen, waarna de ouder/verzorger van het wennende kind net als de andere ouders/verzorgers zal vertrekken om 09.00 uur. Wij geven er de voorkeur aan om het kind voor de lunch weer op te komen halen rond 11.00 uur. In de periode dat de ouders/verzorgers het kind bij ons hebben “achter gelaten”, zullen de leidsters op de groep een update geven doormiddel van een berichtje via de werktelefoon. De derde tevens de 1ste echte opvang dag zullen de ouders/verzorgers afscheid nemen en blijft het kind de hele dag op de opvang. Ook deze dag zullen de leidsters op de groep doormiddel van een berichtje via de werktelefoon een update geven.

Afscheid nemen

Het belangrijkste is dat kinderen en ouders/verzorgers zich welkom voelen en er genoeg ruimte is om afscheid te nemen van elkaar. Daarom begroeten we altijd de kinderen en ouders/ verzorgers bij binnenkomst. Voor de ouders/verzorgers die voor 09.00 uur aanwezig zijn, is er een moment waarop zij even rustig op de groep kunnen zitten om nog een boekje te lezen of een spelletje te doen voordat zij afscheid nemen. Als een ouder/verzorger aangeeft weg te willen gaan, nemen we samen afscheid. Hoe dit gaat is afhankelijk van het kind. We gaan samen zwaaien bij het raam of vanaf de plaats waar het kind speelt. Als het kind niet wil zwaaien is dat ook prima. Het is goed dat ouders/verzorgers duidelijk afscheid nemen van hun kind. Zo leren de kinderen dat hun ouders/verzorgers weggaan en ook weer terugkomen. Dit geeft hen een gevoel van veiligheid. Voor sommige kinderen is het afscheid nemen moeilijk. Als het kind gaat huilen of boos wordt, dan geven we het daar ruimte voor. We troosten op een manier die bij het kind past waarbij we benoemen wat er gebeurt en hoe het kind zich voelt. Het kind krijgt de tijd en ruimte om aan deze emotie, uiting te geven. Na een poosje zal het kind zelf laten zien waar hij/zij aan toe is, samen even te lezen, puzzelen of gewoon even troostend bij de leidster op schoot te blijven. Als de kinderen afscheid genomen hebben gaan ze vrij spelen of naar keuze met de vertrouwde leidster een activiteit doen.