Little Pumpkin

Anita van de Beek
06-34187496

Suzanne van de Beek
06-41944744

Telefoon Vast
020-7719706

E-mail
info@little-pumpkin.nl

Website
www.little-pumpkin.nl

Adres
Robert Kochplantsoen 42
1097 GK  AMSTERDAM
Oost-Watergraafsmeer

Dagritme

Onze dagindeling kent een aantal vaste momenten waarin wordt gegeten, gedronken, gerust en gespeeld. Er is een balans tussen actieve en passieve activiteiten. De concrete invulling van een dag is afhankelijk van de leeftijd van de kinderen en specifieke behoeften. Er is ruimte voor flexibele aanpassing van het dagritme om zoveel mogelijk rekening te kunnen houden met het individuele kind en toevallige omstandigheden.

Bij Little Pumpkin zijn er twee verticale groepen. Uitgangspunt in het dagritme is dan ook om de kinderen van elke leeftijd te betrekken bij de activiteiten, zodat zij zoveel mogelijk gezamenlijk bezig zijn.

Het dagritme

Vanaf 7.00 uur

Kinderen worden gebracht en de ouders/verzorgers  kunnen even blijven om even met het kind te spelen en rustig binnen te komen. De kinderen kunnen naar keuze vrij spelen.

Vanaf 9.00 uur

Alle kinderen zijn aanwezig en er wordt gezamenlijk opgeruimd. We wassen voor we aan tafel gaan eerst onze handen. De leidsters zitten bij de kinderen en er worden liedjes gezongen, gepraat en gegeten. Er wordt gezamenlijk ontbeten. Wij ontbijten met fruit. Aan tafel wordt het fruit schoongemaakt. De kinderen krijgen thee bij het ontbijt. Af en toe een beker yoghurt.

Als iedereen klaar is mogen de kinderen zichzelf schoonmaken. Iedereen wordt verschoond of geholpen op het toilet. De allerkleinsten zullen naar bed gebracht worden. Als iedereen klaar is zal de ochtend activiteit gestart worden. Er wordt 1 keer per week yogales gevolgd door kinderyogajuf Rachel van Cleeff "lichtjesyoga". Als het weer het toelaat gaan we met de kinderen wandelen of spelen in de tuin. Wij werken met thema's. Per thema worden er verschillende activiteiten met de kinderen gedaan. Bijvoorbeeld het thema "lijnen, vormen en kleuren". De kinderen leren spelenderwijs wat ieder thema inhoud.

Vanaf 11.30 uur

Er wordt gezamenlijk opgeruimd en handen gewassen. Iedereen gaat aan tafel zitten voor de lunch. Tijdens de lunch wordt er biologisch brood gegeten met zoveel mogelijk biologisch beleg; tartex, tahin, kaas, humus, jam, appelstroop, honing of pindakaas. De kinderen mogen zelf kiezen wat zij op hun brood willen. De "grote " kinderen leren zelf hun brood smeren. Tijdens de lunch schenken wij melk, water of karnemelk. Als iedereen klaar is mogen de kinderen zichzelf schoonmaken en van tafel af.

Vanaf 12.30 uur

Rond deze tijd zitten de buikjes vol en wordt er een rustige activiteit gedaan, zoals gezamenlijk een boekje lezen of liedjes zingen. Iedereen wordt verschoond of begeleid naar het toilet. Het moment is nu aangebroken dat de meeste kinderen hun slaapje nodig hebben en daarom gaan we uitkleden, verhaaltje lezen voor het slapen gaan en naar bed. De oudere kinderen rond de 3 jaar zullen niet vaak meer willen slapen. Omdat zij wel een rustmoment nodig hebben kunnen zij lekker met de leidster op de bank zitten, wat lezen of een andere rustige activiteit doen.

Vanaf 15.00 uur

Als iedereen is uitgerust, verschoond en naar de toilet is geweest starten wij met het eten van het tussendoortje. De leidsters kiezen een aantal soorten uit de volgende opsomming wij waardoor het altijd een feestje is (hierbij wordt wel gelet op een balans tussen gezond en lekkers); tomaat, komkommer, wortel, mais, avocado, augurk, zilveruitjes, gedroogde abrikozen, dadels, rozijnen, olijven, cracker, speltsoepstengels, roggebrood, ontbijtkoek etc. De kinderen krijgen water met groente of fruit erin (vers) en iedereen neemt de tijd om ook goed wakker te worden. Als er weer wat energie is opgenomen, starten wij met de middagactiviteit. Afhankelijk van het weer, wordt er in de tuin gespeeld. Kinderen mogen hier vrij spelen met het klaargezette speelgoed of gewoon lekker klimmen en glijden. Er zijn ook buitenactiviteiten die door de leidsters worden begeleid. Denk aan, in een kring de bal doorgeven of pionnetjes omrollen met de bal. We zingen liedjes als: ”wij maken een kringetje…” waarbij de kinderen in de kring lopen en bewegingen maken met het lichaam.

Vanaf 17.00 uur

Iedereen wordt nog even verschoond als dit nodig is of geholpen naar het toilet. Er worden vanaf 16.00 uur kinderen opgehaald. Met de andere kinderen wordt er een rustige activiteit gedaan of kinderen kunnen vrijspelen. De kinderen die nog blijven krijgen water en een crackertje. Om 19.00 uur is iedereen opgehaald.

Het ritme van de baby's

Het ritme van een baby bestaat voor een groot deel uit verzorgen (eten, verschonen en slapen) en neemt een groot gedeelte van de dag in beslag. Hiervan groeit een kind. De leidsters kennen inmiddels de gewoonte en kritieke momenten van de baby's waardoor zij weten wanneer het kind moet eten, slapen of verschoond moet worden en zullen hierop reageren.

Wij volgen het ritme van het kind maar proberen de wensen van de ouders/ verzorgers daarbij te vervullen. Uit ervaring is gebleken dat het ritme van een kind op het dagverblijf heel anders kan zijn dan thuis. Wij melden dit ook aan de ouders/ verzorgers. Wij hebben te maken met de hele groep en thuis is er een andere situatie.